ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) LİSE KIŞ OKULU

Program hakkında

Maltepe Üniversitesi Çevrimiçi (Online) Lise Kış Okulu 24 Ocak 2022 – 4 Şubat 2022 tarihleri arasında yapılacaktır.

Öğrencilere iki hafta boyunca sürecek derslerde toplam olarak 1 saatlik devamsızlık hakkı tanınmıştır. Program sonunda yapılan Çevrimiçi (Online) sınavlarda “Üstün Başarı” gösteren ve devamsızlık sınırını aşmayan öğrencilere “Katılım Belgesi” verilecektir.

* Program ücretsizdir

Maltepe Üniversitesi Kampüsü

Ders Programı

Maltepe Üniversitesi Çevrimiçi (Online) Lise Kış Okulu ders programı açıklandı!

Mikrobiyolojiye giriş ve Koronavirüs

Dr. Öğr. Üyesi Elif TEKİN İŞLEREL – Tıp Fakültesi

Mikrobiyoloji çok geniş ve farklı gruplara ait gözle görülemeyen mikroorganizmaları inceleyen bilim dalıdır. Mikroorganizmalar; tek hücre, hücre toplulukları veya hücre yapısında olmayan virüsleri de kapsar. Ders süresince öğrencilerin temel mikrobiyoloji kavramları ile Koronavirus hakkında bilgi sahibi olması hedeflenmektedir.


Eleştirel Düşünmenin Gerekli ve Yeterli Koşulları Üzerine

Prof. Dr. Betül ÇOTUKSÖKEN – İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

Eleştirel Düşünme: Günümüzde en çok ihtiyaç duyulan konulardan biri, hangi yaşta olunursa olunsun, düşünme faaliyetlerinin niteliğinin daha yüksek noktalara taşınmasıdır. Bu bağlamdaki eğitim ne kadar erken yaşta başlar ve nitelikli bir şekilde geliştirilirse, yaşama dünyasında daha bilinçli bir biçimde yer almak, bu eğitimle düz orantılı olarak o kadar nitelikli olacak demektir. Ders kapsamında eleştirel düşünmenin aslında "özenli düşünme" olduğu üzerinde durularak, konuya ilişkin çok sayıda örnek verilecektir.

Girişimcilik ve İnovasyon

Prof. Dr. Yalçın KIRDAR - İletişim Fakültesi

Bu dersi tamamlayan öğrenciler; günümüzün gelişen pazar koşullarına uygun olarak girişimcilik ruhunun nasıl oluşturulacağını öğrenecek; girişimci, yönetici, mentör ve lider kavramlarının piyasadaki yerini analiz edecek; inovasyon, yenilikçilik, yaratıcılık, buluş, değişim ve teknoloji yönetimini inceleyecek; ürün inovasyonu, pazarlama inovasyonu, toplumsal inovasyon, hizmet inovasyonu kavramlarını tartışabilecek; iç girişimcilik, dış girişimcilik, küresel girişimcilik, yaratıcı girişimcilik ve sosyal girişimcilik alanlarında bilgi sahibi olacak; aile işletmelerinde girişimcilik ve iş kurma sürecini kavrayacak; İş modeli tuvalini öğrenecek; iş planının nasıl yapılacağı hakkında fikir sahibi olacak; ulusal ve uluslararası hibe ve teşvikleri analiz edecek; başarılı ve başarısız girişim örneklerini inceleyecek; dijital girişimcilik ve dijital inovasyon yöntemlerini öğreneceklerdir.

Algoritma ve Temel Programlama

Prof. Dr. Asaf VAROL - Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Toplumsal katkı sağlama hedefleri bağlamında hazırlanan bu faaliyetlerden biri de çağımızın en gözde öncelikli meslekleri arasında yer alan Yapay Zekâ, Robotik ve Makine Öğrenmesi çalışmalarına kapı aralayan Algoritma ve Temel Programlama kavramlarını, analitik düşünce metodolojileri ışığında öğrenciye yansıtmaktır. Bu derste bir bilgisayarın temel bileşenleri arasında veri transferinin nasıl olduğu, verilerin nasıl işlendiği, çıkarımların ve sonuçların nasıl elde edildiği anlatılacaktır. Algoritma kavramı, akış şemaları, temel programlamaya giriş konuları işlenecek ve basit uygulamalar çevrimiçi derleyiciler üzerinden gerçekleştirilecektir.

Hücre Kültürü ve Teknolojik Yaklaşımlar

Prof. Dr. Ranan Gülhan AKTAŞ, Dr. Zeynep AKBULUT, Uzman Reyhan KAHVECİ ULUGÖL, Araştırmacı Gamze DEMİREL - Kanser ve Kök Hücre Uygulama ve Araştırma Merkezi

Yeni gelişen teknolojilerle insan vücudundan alınan hücrelerden laboratuvarlarda “organoid’ olarak isimlendirilen üç boyutlu yapılar oluşturulabilmekte ve organoidler içerisindeki kök hücreler yeniden programlandırılarak doku ve organ modelleri geliştirilebilmektedir.

Psikolojide Temel Kavramlar ve Unutulmayan Deneyler

Dr. Öğr. Üyesi Nesteren GAZİOĞLU – İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

Bu derste psikoloji biliminin amaçları ve kuramları güncel örnekler üzerinden tartışılacaktır. Psikoloji biliminin alt alanlarının yanı sıra bellek, öğrenme, motivasyon, yaşam boyu gelişim, duygular, stres ve kişilik kuramları da giriş seviyesinde ele alınacaktır. Ayrıca, psikoloji tarihine damgasını vuran, unutulmayan deneyler de incelenecektir.

Python ile Programlamaya Giriş

Dr. Öğr. Üyesi Volkan TUNALI – Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Bu derste bilgisayar programlamanın temelleri öğretilecek olup, programlama dili olarak son yıllarda çok popüler hale gelen Python kullanılacaktır. Ders kapsamında ilk olarak bilgisayarla problem çözme ve algoritma kavramı üzerinde durulacaktır. Ardından, programlama becerisi olarak Python’da değişkenler, aritmetik ifadeler, koşullu işlemler, fonksiyonlar, ve tekrarlı işlemler gibi temel programlama ögeleri öğretilecektir.

VEXcode VR ile Robotik ve STEM Eğitimi

Dr. Öğr. Üyesi Emre OLCA – Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

VEXcode VR, Blok Tabanlı Bir Kodlama Ortamı Kullanarak Sanal Bir Robotu Kodlamanızı Sağlar. Bu derste, Fiziksel bir robot kullanmadan, bir robotu kodlayabileceğimiz VEX sanal robotunu tanıyacağız. VEXcode VR platform penceresinin özelliklerini, VEXcode VR platform penceresi bileşenlerini VEXcode VR platrformu oyun alanı penceresi özelliklerini inceleyeceğiz.

Yaratıcılık ve Öğrenme

Öğr. Gör. Diğdem ENEREM - Meslek Yüksekokulu

Öğrendiğimiz için mi yaratıcıyız, yaratıcı olduğumuz için mi öğreniyoruz? Merak, gereksinim, hayal gücü ve sezgi yaratıcılığın özünü oluşturur. Yaratıcılık ve öğrenme arasında dinamik ve iç içe geçmiş bir ilişki vardır. Birey içindeki yaratıcılığı keşfederek öğrenme yolculuğunda kullanıp öğrenmeyi zenginleştirir ve kolaylaştırır. Bu bağlamda derste; yaratıcı öğrenmeye ilişkin temel kavramlar, kişisel yaratıcılık potansiyelimiz, yaratıcılığın gelişimi ve öğrenme biçimleri tartışılacaktır. Teoride yer alan konular etkinlikler ve oyunlarla pekiştirilecektir.